הגיע הזמן לדבר על אופנה סביבתית
הגיע הזמן לדבר על אופנה סביבתית
צליל רייכמן עם טיפים קלים ליישום.
אז ממש אבל ממש הרבה זמן לא כתבתי כתבה והמלצות, התחלתי הרבה פעמים ומחקתי. הרגשתי שיש משהו בעידוד קניות נוספות שיושב לי קצת לא טוב, ולא ידעתי להסביר למה. בעיקר כי התחלתי להרגיש שאני קונה הרבה יותר מידי, ויש לזה מחיר (ולא רק לכיס שלי). עכשיו שבלאק פריידי, סייבר מאנדיי, חגיגות נובמבר וכל אירוע קניות אחר חלפו להם, והצלחתי לעמוד בכל הפיתויים ולא לקנות דבר (כן כן), אספר שאני נכנסת לחורף הקרוב עם המון לחץ.
למה? בחורף שעבר קניתי המון, ובקושי לבשתי את זה (היינו בסגר, או בין סגרים, וגם בקושי יצאנו מהבית), הוצאתי כסף, הסתנוורתי מהמחירים הזולים, ובעיקר הזקתי לסביבה. עכשיו - יש לי המון בגדים, באמת המון, בשום שלב לא חסר לי מה ללבוש (אולי רק באיזו תחושת חוסר שיצרתי לעצמי לאורך השנים), ועם כל זה שכבר דצמבר ואפשר לספור על כף יד אחת את מספר הימים שנאלצתי לקחת איתי ג'קט שאני יוצאת מהבית.
אז - אני מתחילה את (שעון) החורף עם החלטה, שאני חייבת לצמצם את צריכת הבגדים שלי. זה לא אומר (חס ושלום) שאני צריכה ללבוש אותו דבר כמה פעמים בשבוע (יש לי סטנדרטים מאוד גבוהים וזיכרון טוב ממש, אין כזה דבר ללבוש אותו שילוב פעמיים) - אלא אני פשוט צריכה להיות יצירתית, לשחק עם כל הבגדים שלי ולראות מה עוד אפשר ליצור ולהוציא מכל פריט. חבל על הכסף וחבל על הסביבה, בתקופות כאלה של סיילים ממש קל ללכת לאיבוד, להסתנוור מהמחירים הזולים - אבל המחיר הכולל של כל זה הוא כבד. חשוב לי להגיד שאני ממש, אבל ממש לא מומחית לאופנה אקולוגית, ולכן המחשבות שתיכף תקראו הן של אחת שממש אוהבת קניות, אבל מתחילה לעשות שינוי עצמי בנוגע לזה.
אני מבלה את רוב שעות היום בדיי דרימינג על בגדים, התאמות לי ולאחרות, לפעמים מדמיינת מה הייתי לובשת אם אי פעם יזמינו אותי לטקס פרסי האוסקר (יש כמה אופציות, למי שמתעניינת) ובתקופה האחרונה מבינה שלמרות כל האהבה לבגדים וקניות, הגיע הזמן גם לתת את המקום לאופנה שהיא יותר מוסרית.
אז כמה טיפים שאני מנסה ליישם בעצמי:
לא להסתנוור ממחירים זולים: עכשיו זה לא אומר שחייב לקנות יקר, ממש לא! אבל אין צורך לקנות חולצה במיליון צבעים כי היא 30 ש"ח, ובכללי, אין צורך לקנות חולצה כי היא זולה (יאללה, מה אכפת לי להוסיף לסל?). ליביה פירת' מציעה לנו לקנות פריט רק אם אנחנו יודעות שנלבש אותו לפחות 30 פעמים. ללא ספק מבחן שקשה לעמוד בו - מבחינתי הכוונה לבחור פריטי לבוש ואקססוריז שניתן לעשות בהם שימוש בכל מיני סיטואציות (עבודה, יציאות, סידורים ועוד המון דברים כיפים).
לפעמים צריך פשוט לשנות גישה: אנחנו באמת לא צריכות המון בגדים, כמו שאני לא קונה קילו עגבניות כשיש כבר בבית 2 קילו, אותו דבר עם בגדים - באמת להיות צרכניות חכמות, ולא לבצע קניות רגשיות. למשל - אנחנו גרות בישראל, אין כל כך הרבה ימי חורף, אין באמת צורך להשקיע במעיל חדש כל שנה, אפילו לא כל שנתיים. בואו נקנה בגדים שהם פרקטים ומחזיקים לטווח הארוך. מעכשיו, להגיע לקניון (או לאתר אסוס, או כל אתר שופינג לבחירתכן) עם רשימת קניות.
ואגב, תתקנו את מה שדורש תיקון- לא לזרוק או לשים בשקית תיקונים שלוש וחצי שנים, זה פריט שישמש אתכן? קחו לתופרת, הוא אתכן לאורך זמן.
תתחילו לארגן מסיבות החלפת בגדים: אין לכם מושג כמה זה כיף וכמה זה מרים. תקבעו כמה חברות שכל אחת מגיעה עם הבגדים הלא רצויים / אלו שהיא לא לבשה יובלות, ותתחילו לעשות החלפות. אם אתן סופר משקיעות אז תכינו את הבית לקראת זה - אזור לסוודרים, אזור לחולצות, אזור לתיקים וכו', תכינו שלטים, תקנו יין ותארגנו לכן בוקר של פאן. לא הייתה מסיבת החלפת בגדים שיצאתי ממנה בידיים ריקות ויש משהו מאוד משחרר בזה שאת מעבירה בגדים שכבר פחות זורמים ומתאימים לך לחברה שאת יודעת שתהנה מהם. את מה שבסוף נשאר, תעבירו לתרומה!
תעשו שיעורי בית: תתחילו לבדוק ממי אתן קונות בגדים. מה ההתנהלות הסביבתית והחברתית של אותה חברה? עד כמה היא מזיקה או לא מזיקה לסביבה? ברגע שיהיה לכן יותר ידע, תוכלו גם לקבל החלטות חכמות ביחס לבגדים ולרכישות שלכן.
אז יאללה תנצלו את זה שמחליפים בין ארון קיץ לארון קיץ לעשות קצת סדר, להבין מה יש לכן, מה אתן באמת צריכות ומה הפוטנציאל שיש לבגדים שלכן. ואם כבר מישהי רוצה ללמד אותי על הדרך איך לעשות כביסה קצת יותר טוב, ככה שהבגדים יחזיקו לי יותר זמן- אני מחכה 🙂
עד לפעם הבאה
תגובות