קרנבל בברזיל

קרנבל בברזיל

סתיו בליטי עם כל מה שצריך לדעת על הקרנבל בברזיל.

רבות נאמר על הקרנבל בברזיל - שהוא מדהים, שהוא רועש מדי, שהוא אחד הדברים שחייבים לעשות לפני שמתים, וגם שהוא אוברייטד (מי שאמר את האחרון בוודאות טעה).

בואו נעשה קצת סדר?
רוב האנשים, כשחושבים על הקרנבל בברזיל, מדמיינים תהלוכות ענק של גברים ובעיקר נשים, לבושים במעט בד והמון פייאטים ונוצות. וזה גם חלק מהקרנבל, אבל רק חלק קטן ממנו. מה לגבי השאר? הקרנבל מתקיים מדי שנה באותו הזמן (סביבות פברואר) בכל אחת מהערים בברזיל (כמעט), הקו הכללי הוא שמח, צבעוני ומלא מוזיקה, אבל בכל מקום הוא מקבל ביטוי מעט שונה: 

ריו דה ז'נרו

ללא ספק אחת הערים המתוירות והנחשבות בעולם, מתהדרת בקרנבל ענק שקיבל שם תיירותי בלבד ולא בצדק. במשך כמעט חודש שלם העיר באווירת חג, בלוקוס (מסיבות רחוב) בכל מקום – חלקן מסורתיות של בתי ספר לסמבה (רק בריו דה ז'נרו יש מעל 50!) שמנגנים ורוקדים ברחוב, חלקן יותר מודרניות עם דיג'ייס ומופעים חינמיים ופתוחים לציבור, לפעמים גם בנושאים (Themes) שמכתיבים את התחפושות והמוזיקה.

תהלוכות הענק שחשבתם עליהן מקודם? אלו המופעים בסמבודרום - כדי לקלוט את גודל התופעה אני אסכם לכם במספרים:
12 בתי ספר לסמבה מתחרים על התואר 'בית הספר הטוב ביותר' בליגה א' (ממש כמו בכדורגל)
12 יציעים באצטדיון הסמבודרום,  מעל 72 אלף כרטיסים מדי ערב,
2 לילות של מופעים בליגה א' - 6 בתי ספר בכל לילה ועוד לילה נוסף למצעד המנצחות – ששת המקומות הראשונים בשידור חוזר.
2 לילות של מופעים בליגה ב' - 6 בתי ספר בכל לילה נלחמים להוכיח שהם רוקדים בערב הלא נכון – מתוכם רק בית ספר מנצח אחד יעלה לליגה א' ויתפוס את מקומו של בית הספר שהיה במקום האחרון בליגה א'.

כל בית ספר בליגה המובילה מקבל תקציב שנתי של 5 מיליון ריאל (כמעט זהה לשקל) מעיריית ריו דה ז'נרו, אבל בשביל מופע כזה צריך תקציב של כ 15 מיליון ריאל, ולכן את ה10 הנותרים הם מגייסים מתרומות וספונסרים – המטרה של מצעד המנצחות. בסופו של דבר, 11 חודשי הכנה – מהחלטה על נושא, כתיבת שיר (אותו הם מפרסמים מראש כדי להעלות את התלהבות הקהל), תכנון ובניית במות, עיצוב ותפירה ביד של תלבושות לכולם וחודשים של חזרות, מסתכמים ל70 דקות מופע, במהלכו בית הספר יציג 6 במות ענק שונות, בינהן (וגם עליהן) רוקדים, שרים ומנגנים מאות משתתפים. חוויה גרנדיוזית ומיוחדת שאין שני לה באף מקום אחר.

מצעד המנצחות הוא פתרון מצוין לכל מי שרוצה לעשות קרנבל במקום אחר ועדיין לקבל את החוויה של מופעי הסמבה בסמבודרום מאחר והוא מתקיים אחרי ששאר הקרנבלים נגמרו. רק לקנות כרטיס למופע ולתחבורה (אוטובוס או טיסת פנים  כמה שיותר מראש.

יתרונות: המופעים בסמבודרום הם חוויה שאין בשום מקום אחר, בשאר העיר יש מגוון ענק של מסיבות ואירועים, גם אותנטי וגם מערבי.
חסרונות: יחסית יקר, בכל מקום בעיר יש המון אנשים ולכן נחשב פחות בטוח (מבחינת גניבות ושודים)

סלבדור

או בשמה המלא - סאו סלבדור דה באיה די טודוס אוס סנטוס – העיר השלישית בגודלה במדינה, והראשית של מחוז באיה, ממוקמת צפונית לריו דה ז'נרו. הקרנבל בסלבדור נחשב גם הוא, ללא ספק מהמטורפים בעולם, מתחילים יום לפני כולם ומסיימים יום אחרי כולם. כאן הכל ברחוב ואתם מוזמנים לקחת חלק פעיל. הטריו אלקטריקוס – משאיות מצוידות בציוד הגברה שלא יבייש אף מסיבה בעולם, נוסעות לאט בשני מסלולים שונים בעיר, אחד באזור המרכז ואחד שיותר קרוב לחוף. כל משאית מסיעה להקה חיה וצוות רקדנים, וכל אחת מלווה גם במאות ואלפי חוגגים ברחוב, על המדרכות ומהמרפסות. המוזיקה משתנה בין מיינסטרים פופ ואלקטרוני לסמבה ושירי קרנבל קבועים - בהתחלה לא תבינו מה לעזאזל, ביום האחרון כבר תצעקו את המילים בקולי קולות כמו שאר המקומיים.

יתרונות: מסיבות ענק באיזון יחסית טוב בין מסורתי למערבי ומוכר, ידידותי יחסית מבחינת תקציב
חסרונות: המוני ולכן גם כאן נחשב פחות בטוח

פלורה

או בכינוי הברזילאי שלה – פלוריפה - עיר הנופש הברזילאית האהובה כל כך על הישראלים. מדי שנה בתקופת הקרנבל נוצרת האשליה שכל צעירי ישראל עזבו את כל מה שהם עשו בשאר חלקי העולם (כולל ישראל) והגיעו לחגוג קרנבל בפלורה. משהו בשילוב של ספרינג ברייק, טומרולנד בקטן ופאנג'ויה. מתארגנים בחבורות, משכירים וילות ענק שוות ומצוידות בבריכות ומתחילים לחגוג. המסיבות בעיקר בתשלום – מועדונים ענקיים, מסיבות בריכה או על החוף, המוזיקה היא בעיקר מיינסטרים ואלקטרוני והשמות שמופיעים הם מהגדולים בעולם. פחות מקומי ומסורתי, יותר מערבי ומתקדם. את התחפושות עם הנוצות והפאייטים החליפו בביקיני.

יתרונות: המון מסיבות, קל למצוא חברים כי רובם המוחלט ישראלים, יחסית יותר בטוח בהשוואה למקומות אחרים.
חסרונות: יחסית יקר. אם חיפשתם לחוות קרנבל ברזילאי אותנטי – כאן כנראה לא תמצאו אותו

מעבר לשלושת המקומות הגדולים האלה יש עוד המון קרנבלים בשלל מקומות בברזיל, גם כאן לכל אחד יש אופי שונה, ואתם מוזמנים לחפש ולקרוא או לבחור בגישה האהובה עלי – לשאול מקומיים. בכל מקרה אני אפרט על מקום אחד מיוחד שבו אני בחרתי להיות בקרנבל ואחרי חמישה ימים הספקתי להתאהב ולהכריז שאני עוד אחזור לשם שוב.

אולינדה ורסיפה

שתי הערים צמודות ולכן הרבה תיירים בוחרים לשלב בחגיגות הקרנבל בין שתיהן. רסיפה היא הגדולה והמערבית ואולינדה היא הקטנה והמסורתית יותר. מבחינת השעות – עיקר המסיבות באולינדה מתרחשות במהלך היום בעוד שברסיפה עיקר הקרנבל קורה בלילה.

במקרה מוחלט (שמצדיק לחלוטין את מדיניות ה'תשאלו מקומיים' שלי) הצטרפתי לדירה באולינדה, ישראלית יחידה בחבורה של עשרים ומשהו חברים מברזיל (רובם מאזור רסיפה אבל חלקם גם מריו דה ז'נרו, סאו פאולו ועוד). מסתבר שזה קטע נפוץ בקרנבל שם –חבורות מתארגנות ביחד, שוכרות דירה, מעסיקות צוות קטן לשמירה, בישול וניקיון, וכמובן – קונות כמויות ענק של אלכוהול וקרח. הכל למטרה אחת – להיות כמה שיותר קרובים וכמה שיותר מצוידים לכל המסיבות. מספיק שעומדים במרפסת או יורדים במדרגות לרחוב ואתם כבר חלק מהמסיבה. הבלוקוס (מסיבות הרחוב) עוברים ברחובות, כולם נדחפים כדי לרקוד ולשמוע את המוזיקה שמנגנת להקה חיה, תמיד סמבה ושירי קרנבל קבועים, אף פעם בלי הגברה. לכל בלוקו יש את המסורת והצבעים שלו אז לפעמים החוגגים והמצטרפים מתאמים את הבגדים והתחפושות לפי הצבעים. בכל זמן שאין בלוקו שעובר כרגע ברחוב אפשר 'סתם' לרדת למטה ולרקוד באחת מעשרות המסיבות המאולתרות עם רמקול ענק שמונח על הגדר, במקרה הזה המוזיקה גם יותר מודרנית.

יתרונות: כל הקרנבל חינמי ופתוח לקהל הרחב, מתאים מאוד למי שמחפש חוויה אותנטית, עם מוזיקה חיה והמון תחפושות.
חסרונות: גם כאן צריך להיזהר על החפצים האישיים, דורש קצת יותר זרימה וגמישות בהשוואה למקומות אחרים שבהם יותר קל להסתדר כתייר.

בסופו של דבר, לא משנה איפה תבחרו לעשות את הקרנבל, כנראה תהנו מאוד ותזכרו את זה כאחת החוויות הכי מדהימות ומטורפות שהיו לכם. אז תחשבו על מה העקרונות שחשובים לכם – יותר חשוב לכם להיות עם החברים ואיפה שהם ירצו? מעדיפים אולי משהו יותר אותנטי ומסורתי? התקציב גם משחק כאן עניין? כך או כך תתכוננו להמון מסיבות, מעט שינה וחוויה בלתי נשכחת.

ולסיום – חמשת טיפים שלי לקרנבל מוצלח:

לשתות כל הזמן! ואני לא מדברת על אלכוהול. בכל המסיבות והחגיגות הגוף עושה מאמץ ניכר ואם לא תקפידו על שתיית מים במהלך היום אתם תתייבשו ותצטרכו להישאר במיטה בשאר המסיבות. חבל.

להיזהר על החפצים האישיים – לצערנו בברזיל לא חסרים סיפורים על גניבות, אני מכירה מישהו שכייסו לו חבילת סיגריות מהכיס באמצע מסיבת רחוב. מזל שהטלפון והדברים החשובים באמת היו בחגורת כסף שמתחת למכנס.

תשתחררו ותהנו – הקרנבל הוא חוויה ייחודית. לא משנה איפה. כבר הגעתם אז עכשיו תנצלו את זה עד הסוף – תאלתרו תחפושת, זרקו על עצמכם נצנצים, תהיו גמישים עם כסף ותשחררו מחשבות ייתר של 'אני לא יודע/ת לרקוד' או 'אני לא מכיר/ה כאן אף אחד'. אתם כאן בשביל להנות.

אבל עם זה – תשמרו על עצמכם. אם מישהו/י גורמים לכם להרגיש לא בנוח או לא נעים – תתרחקו, תגידו לא ובמידת הצורך גם תערבו אנשים אחרים. מסיבה, בגדים קצרים או אווירה חופשית הם אף פעם לא סיבות להטרדות מיניות.

תכנון מראש לעומת ספונטניות – תכנון מראש כנראה יוזיל לכם חלק מהעלויות (במיוחד בלינה ובטיסות) אבל יקשה עליכם לשנות ולהגמיש תוכניות בהמשך. לעומת זאת ספונטניות תיתן לכם חופש להתקדם עם הטיול ולזרום עם מה שירגיש לכם הכי נכון אבל יכול להיות שעד שתחליטו איפה אתם רוצים לעשות, חלק מהדירות כבר יהיו תפוסות ולכן המחירים וזמן החיפוש יעלו בהתאם. לכל אחד מהצדדים היתרונות והחסרונות שלו, ולכן נסו למצוא את האיזון ואל תתנו לאחרים להלחיץ אתכם לכאן או לכאן, יש אנשים שסגרו דירה חצי שנה מראש ויש כאלה שיומיים לפני הגיעו ומצאו מקום פנוי במקום ביטול של שניים אחרים. הכל הולך.

רק תהנו ותשמרו על עצמכם!

קצת עליי

אני סתיו, בת 23, מאז ומתמיד אהבתי לטייל ולגלות מקומות חדשים, משיכולתי לקרוא נמשכתי למילים ולהשפעות שלהן על המציאות ועל הדמיון.

כשטיילתי בדרום אמריקה החלטתי לקחת את זה צעד קדימה ולפתוח בלוג – סתיו ועונות אחרות מסביב לעולם -  כדי שאוכל לחלוק עם עוד אנשים את האהבה הזאת שלי לטיולים ולמילים. בבלוג תוכלו לקרוא על החוויות הטובות וגם אלו שפחות, הטיפים המוצלחים והמקומות השווים לבקר בהם. 

אני מזמינה אתכם לקחת חלק במסעות, וגם להתייעץ או לשאול שאלות,
גם באינסטגרם stavbelity@ וגם בבלוג autumnstories.net

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *