ביקור במלון וולדורף אסטוריה
ביקור במלון וולדורף אסטוריה
מאילת ועד דן עם דיויד עזרן.
מצד אחד אני ממליץ על יומיים ירושלים, זה המינימום. מצד שני יש לקחת בחשבון שבחירה במלון היוקרה וולדורף אסטוריה תשאיר אתכם יומיים שלמים בחדר- למה? כי לא תרצו לצאת. לכן כדאי קודם שתענו על השאלה, אטרקציות או פינוק לגוף ולנשמה? הנה משהו שיעזור בקבלת ההחלטה: עלות לילה במלון 490 דולר ומעלה (תעריפי המחירים בסוויטות ובחדרים משתנים על פי העונה ועל פי ההיצע והביקוש).
מלון מספר סיפור
מלון וולדורף אסטוריה נבנה על יסודותיו של מלון פאלאס אשר נחשב בשנות ה-30 לאחד ממלונות היוקרה המפוארים ביותר במזרח התיכון. מלון וולדורף אסטוריה ירושלים ממוקם במרחק הליכה מחומות העיר העתיקה ובסמוך לשדרת ממילא. מדובר במלון יוקרה ייחודי הממוקם במבנה עות'מאני עתיר היסטוריה בין קסם העיר העתיקה בירושלים לבין ירושלים החדשה והאנרגטית. על מנת לשמור על ייחודו ופארו של הבניין, כל חזית מלון פאלאס שומרה ויסודותיה חוזקו. במקביל שוחזר גרם המדרגות הפנימי של המלון.
שימור חזית מלון פאלאס ובניית מלון וולדורף אסטוריה ארכו 6 שנים. את תכנון המלון ביצע משרד פייגין אדריכלים בהובלתו של האדריכל יהודה פייגין. על מלאכת השימור פיקח אדריכל השימור אמיר שוהם, כאשר את עיצוב הפנים ביצע המעצב התורכי סינאן קאפאדר (בין עבודותיו, הפיכת מבנה בית הכלא בו צולם הסרט המפורסם "אקספרס של חצות" לבית מלון מוכר וידוע) "המעצב סינאן קאפאדר הוא אדם בעל רזומה מרשים. בהחלט ניתן להניח שהמטרה לשכור אותו, מלבד עבודותיו המדהימות, הייתה לתת את מלאכת עיצוב הבניין לאדם שמבין ומכבד את ההיסטוריה העתיקה והמרשימה שקיימת בין כותלי הבניין - לכן סינאן הצליח לשחזר את ההיסטוריה המרשימה של המקום עם נגיעות עדכניות ים תיכוניות", אומר בשבחו מנכ"ל מלון וולדורף אסטוריה, אבנר און.
בשנת 1929 הוקם בירושלים מלון היוקרה הראשון בארץ, מלון פאלאס. בניית המלון הושלמה תוך 13 חודשים, מנובמבר 1928 ועד דצמבר 1929. המלון הוקם מאות מ' משער יפו אשר היווה את הכניסה העיקרית לעיר העתיקה. מלון פאלאס נחשב למלון הראשון שנבנה מחוץ לחומות העיר. את בניית מלון פאלאס יזמה המועצה המוסלמית העליונה. פרויקט בניית המלון הושם בחשיבות עליונה ועל מלאכת הבנייה הופקדה חברת "אלבינה, דוניה וקטינקא" שכללה שלושה קבלנים: ברוך קטינקא (יהודי) טוביה דוניה (יהודי) וסמי עוואד (מוסלמי) את המלון תכנן אז האדריכל הטורקי נהאס ביי ובאתר הבנייה הועסקו 500 פועלים, מהם כ-400 מוסלמים וכ-100 פועלים יהודים המומחים לעבודות בטון, ברזל ועץ.
עם בנייתו, נחשב המלון ליצירת מופת אדריכלית. המבנה בן 4 הקומות היה מעוטר כולו בערבסקות מגולפות באבן וחלונותיו מקומרים. המלון הכיל 145 חדרים פרטיים עם שירותים צמודים ומתקני אינסטלציה מודרניים (המבנה הגדול הראשון באותה תקופה עם מתקני אינסטלציה מודרניים) לצורך מעבר בין הקומות הותקנו 3 מעליות (כנראה המלון הראשון בארץ בו הותקנו מעליות) עיצובו הפנימי של המלון היה עיצוב יווני-רומאי עם השפעות גוטיות. בחזית המלון הוצבו קשתות רחבות, ובקומות העליוניות עוצבו החלונות והמרפסות בצורת חצי פרסה.
על אף ייחודו של הבניין והפיכתו למלון היוקרתי ביותר באזור, מלון פאלאס תפקד זמן קצר בלבד ונסגר בשנת 1935. זאת, בשל אי עמידה בעלויות אחזקתו. לאחר סגירתו, נחכר המלון על ידי הממשל הבריטי ושימש כבניין משרדים. בין היתר, היו בבניין משרדי רישום קרקעות וקואופרטיבים, מחלקת חקלאות, ואולפני הרדיו של תחנת קול ירושלים שבהמשך הפכה לרשות השידור. עם סיומה של מלחמת העצמאות בשנת 1949 הפך הבניין לרכוש ממשלתי והמקום שימש מספר משרדים ממשלתיים ביניהם משרד אספקה וקיצוב (משרד הצנע) ומשרד התעשייה המסחר והתעסוקה עד לשנת 2000. בשנת 2005 רכשה משפחת רייכמן הקנדית את זכויות פיתוח הקרקע של המלון. בשנת 2008 הכריזה רשת הילטון כי תשתף פעולה עם משפחת רייכמן לצורך הקמתו של המלון ותמתג אותו תחת מותג הדגל שלה - וולדורף אסטוריה.
השעון המיתולוגי של מלונות וולדורף אסטוריה
על מנת להמשיך את מורשתה העשירה של רשת וולדורף אסטוריה בעולם, במרכז הכניסה המפוארת של מלון פאלאס הוצב שעונה המפורסם של הרשת המכיל ספרות עבריות, יווניות לטיניות ורומיות - עיצוב המשלב אדריכלות רומית, גותית ועות'מאנית. השעון המיתולוגי הוצג לראשונה בשנת 1893 - השעון משמש כאייקון המסמל יותר מכל את מלונה הראשון של הרשת בניו יורק. כדי לפעול לשימור נצחיותו של המלון הראשון של הרשת ובהצדעה לשעון האייקוני המוצב בו, שוכפל שעון מלון וולדורף אסטוריה בניו יורק והוצב בכניסה של כל מלונות הרשת בעולם. עיצוב השעון שונה ממלון למלון ונקבע על פי התרבות המקומית של אותה מדינה בו ממוקם המלון הרלוונטי. השעון במלון וולדורף אסטוריה ירושלים עוצב על ידי המעצב אברהם אברג'יל ומטרתו לשמש תזכורת לקהל המבקרים ולצוות המלון על השילוב הייחודי הקיים במקום בין היסטוריה למודרניות ובין תרבות לוקאלית לגלובלית.
פינוק לגוף
במלון 226 סוויטות וחדרים המשתרעים על פני 10 קומות, ומציעים נוחות ושירותים ברמה גבוהה מאוד, רמת יוקרה שטרם נראתה בישראל. כלל החדרים, מהחדר הבסיסי ועד היוקרתי ביותר, גדולים בהשוואה למלונות אחרים. 17 חדרי סופריור - 37 מ"ר, 3 חדרי סופריור נגישים – 40 מ"ר, 137 חדרי דה לוקס - 40 מ"ר, 36 חדרי גרנד דה לוקס - 43 מ"ר, ועוד 4 חדרי טרסה - מרפסת 40 מ"ר + מרפסת שמש 20 מ"ר. בגזרת הסוויטות: 9 סוויטות ג'וניור - 50 מ"ר, 14 סוויטות One Bedroomי - 62 מ"ר, 3 סוויטות מגדל דוד - 70 מ"ר, סוויטת אמבסדור - 75 מ"ר + מרפסת 25 מ"ר, ולקינוח 2 סוויטות נשיאותיות - סוויטת פאלאס ממוגנת ירי 190 מ"ר וסוויטת נובל 150 מ"ר + 40 מ"ר מרפסת.
ארוחת הבוקר במלון וולדורף אסטוריה מציעה חוויית אירוח יוקרתית לקהל הרחב (עלות לאדם 155 ₪) הארוחה משלבת מזנון עשיר מאוד הכולל מגוון דגים, לחמים, סלטים, יוגורטים, גבינות, פירות העונה, מיצים טבעיים וקינוחים. תפריט ארוחת הבוקר כולל בין היתר אומלטים עם תוספות מגוונות של סלמון, פטריות, גבינות עיזים, מוצרלה ועוד. סוגי מאפים טריים, וופל בלגי ואפילו דייסת שיבולת שועל עם אוכמניות, פטל, תותים ופירות העונה לחובבי הבריאות. מדובר באחד ממזנוני ארוחות הבוקר המגוונים והאיכותיים ביותר בישראל. במזנון העשיר ניתן למצוא מגוון של דגים טריים וכבושים כמו הרינג מגולגל, סלמון מעושן, טונה, הליבוט, מקרל ועוד. מגוון סלטים טריים, מגוון מנות חמות, מבחר ירקות העונה, וגבינות רכות וקשות: מנצ'גו, קממבר, ברי, סנט מור, גרנה פדנו, גאודה, גבינת עזים ועוד. בנוסף, מציעה ארוחת הבוקר פינת בריאות המורכבת מעוגות ללא תוספת סוכר, לחם ללא גלוטן, מבחר פירות יבשים אקזוטיים, ירקות ועוד. "אלה המבקשים להתענג על חוויית בוקר יוצאת דופן, אם למפגש רומנטי או סעודה עסקית, ימצאו בארוחת הבוקר שלנו הרפתקה מיוחדת ובלתי מוכרת בישראל", אומר מנכ"ל המלון, "האווירה הבינלאומית היוקרתית, המבחר הגסטרונומי המיוחד, דרך ההגשה הבלתי שגרתית והשירות העילאי, מבטיחים לבאים חוויה בלתי נשכחת", הוא מוסיף.
פינוק לנשמה
אל מלון וולדורף אסטוריה חבר המותג גרלן, היישר מהמותג היוקרתי בצרפתGuerlain Paris Spa. לראשונה בישראל, מתחם בריאות וספא יוקרתי שנפתח לאחרונה במלון ובעלות 15 מיליון ₪. המתחם כולל שתי קומות ומציע מגוון שירותים רחב, מעניק לכל אורח חוויה שכולה בריאות והתחדשות של הגוף והנפש. בקומה הראשונה בריכת שחיה מקורה באורך 33 מ' ובה גם בריכת זרמים ומיטות מנוחה. בנוסף חמאם טורקי מפואר, 2 סאונות יבשות, מלתחות מפוארות ולוקרים אישיים. בקומה השנייה חדר כושר מושקע המצויד באביזרי כושר של המותג האיטלקי טכנוגי'ם.
הספא מציע סטנדרט אחר ומגוון רחב של טיפולי גוף לפי הטכניקות המעניינות של Guerlain Spa ובשילוב המוצרים היוקרתיים של המותג הצרפתי. העניין מתחיל כבר בשמות הטיפולים: הרמוניה בירושלים – אבנים ירושלמיות חמות אשר מרפאות את השרירים ומגבירות את זרימת הדם (540 ₪, 75 דקות) ריטואל הכתר – טיפול מקיף לאזור הראש המעניק נמרצות לקרקפת ותחושת חיוניות ובריאות (510 ₪, 60 דקות) עיצוב הגוף – טיפול המזרז חידוש תאים והממצק את העור כמו אימון גופני (635 ₪, 60 דקות) רפלקסולוגיה – מאיץ החלמה על ידי שיפור זרימת הדם ופעילות בלוטות הלימפה (665 ₪, 60 דקות) עיסוי רקמות עמוק – טיפול עוצמתי המתבסס על 5 השיטות הקדומות והיעילות בעולם (655 ₪, 60 דקות) ועיסוי אימפריאל מרגיע – טיפול ייחודי של גרלן המעורר את כל החושים ומביא לרגיעה מוחלטת (665 ₪, 60 דקות)
לסיכום
אני אוהב מלונות מספרי סיפור, הם משרים על החופשה שלי אווירה מדויקת, כזאת שגורמת לראש לעבוד בקטע טוב, מנטרלת את טרדות היום, ומפעילה את הדמיון בעזרת עלילת סיפור טוב. במקרה של וולדורף אסטוריה וכאיש רדיו כבר חצי יובל התרגשתי לשהות בבניין בו היו אולפני הרדיו של תחנת קול ירושלים, לימים רשות השידור. כמו גם ללמוד ששני יהודים ומוסלמי לא חייבים להיות התחלה של בדיחה, אלא דווקא שלושה קבלנים שבנו את המבנה המקורי. מלון וולדורף אסטוריה נבנה על יסודותיו של מלון פאלאס אשר נחשב בשנות ה-30 לאחד ממלונות היוקרה המפוארים ביותר במזרח התיכון, ומקבל ממני את התואר- אחד ממלונות היוקרה המפוארים ביותר במזרח התיכון, השנה 2021.
תגובות